Przed tygodniem w Warzenku odbyły się warsztaty III stopnia dla wolontariuszy SKC pod nazwą: „Widzę więcej, patrzę sercem…”. Trzeci stopień to ostatni z cyklu szkoleń dla młodych wolontariuszy – tych najbardziej zaangazowanych i najdłużej działających. W spotkaniu wzięło udział 28 uczniów z czterech szkół (Gimnajzumn nr 8 i 27 w Gdańsku, Gimnajzum nr 2 w Żukowie i V LO w Gdańsku). Ponizej zamieszczamy relację uczestników, kótrzy wzieli udział w warsztatach:

„Na szkoleniu 3 stopnia, które odbyło się 17-18 października br. w Warzenku dużo się nauczyliśmy. Na początku zintegrowaliśmy się poprzez rożne zabawy. Następnie zostaliśmy podzieleni na grupy, w których robiliśmy różne zadania. W warsztatach cz.1 rozmawialiśmy o potrzebach biologicznych, psychiczno-społecznych oraz duchowych. Na koniec obejrzeliśmy bardzo interesujący a zarazem pouczający film.
W wtorek rano została odprawiona msza, po której zjedliśmy razem śniadanie. W warsztatach cz.2 rozmawialiśmy o problemach dysfunkcyjnej rodziny. W swoich grupach zrobiliśmy plakaty na ten temat i napisaliśmy kartkę z pamiętnika dziecka z takiej rodziny.

Po wspólnym obiedzie rozpoczęły się warsztaty cz.3, na których wczuliśmy się w sytuacje osób niepełnosprawnych. Próbowaliśmy jeździć na wózku oraz chodzić o kulach. Nauczyliśmy się jak zmieniać pampersy osobom dorosłym oraz jak trudno jest chodzić i wykonywać czynności osobom niewidomym.

Szkolenie bardzo dużo nas nauczyło. Teraz będziemy wiedzieć jak zachować się w każdej sytuacji. Bardzo nam się podobało. SKC w Żukowie wraz z opiekunem”

„Sfinansowane ze środków Fundacji PZU”