W ostatni czwartek – 8 sierpnia – przyszedł czas na realizację marzenia pani Basi z Nowego Portu. Na co dzień prężnie działającą w klubie seniora w Nowym Porcie, 72 letnia pani Basia wybrała się w czwartek wieczorem z dwiema znajomymi na kolację i koncert szant, który odbywał się w jelitkowskim Klipperze. Ostatni raz na szantach była osiem late temu – też w Klipperze. Wcześniej – w czasach jak jej znajomi otworzyli ten lokal – była tam stałą bywalczynią. Przy dźwiękach holenderskiego „Armstrong Patent” i rodzimego „3 Majtki” panie: Basia, Wiesia i Grażyna śmiały się, śpiewały na całe gardło i kołysały w rytm muzyki. Niestraszny im był nawet uparcie, ale na szczęście z przerwami, padający deszcz. Oglądanie zachodu słońca nad morzem też wzbudziło niemałe emocje.

Ten niezwykły wieczór możliwy był dzięki projektowi „Odzyskane marzenia” realizowanemu we współpracy z Caritas Polska. Dziękujemy też Pani Ani Dunajskiej (z gdańskiego MOPR-u), koordynującej program „Zjedz obiad z seniorem”, za pomoc w odzyskaniu marzenia p. Basi oraz naszej wolontariuszce Magdzie – za pomoc w jego realizacji.