Ostatni tydzień czerwca w Świetlicy „Pod Kasztanem” obfitował w liczne wydarzenia kulturalne. Tyle się działo, że nie mieliśmy czasu pisać na bieżąco. W środę o godzinie 18.00 w Domu Kultury – Stacja Orunia odbyło się przedstawienie „Kopciuszek, co lubi ciuszek” przygotowane przez grupę młodzieżową w czasie warsztatów teatralnych w ramach projektu „Chcę i mogę tworzyć Kulturę” współfinansowanego przez Urząd Miasta Gdańska. Mimo, że wszyscy znają treść bajki, to fabuła spektaklu przygotowanego przez młodych aktorów pod okiem Tomasza Kobieli przy współpracy cioci Oli była zaskakująca. Pełne humoru, uwspółcześnione scenki rozśmieszały licznie zgromadzoną publiczność, wywołując niejednokrotnie salwy śmiechu, bo kto wcześniej widział, żeby Macocha przykleiła się do krzesła na gumę do żucia, do bajki wkradała się Królewna Śnieżka z krasnoludkami czy do mierzenia buta potrzebna była doktor ortopedii. Zakończenia też nikt by prawdopodobnie nie przewidział, ale o tym… szaaa! Trzeba dodać, że sztukę oglądało się z ogromną przyjemnością również ze względu na brawurowo odegrane role i wspaniałą grę aktorską – z roku na rok, coraz lepszą. Prapremiera okazała się wielkim sukcesem, a tuż po niej posypały się propozycje kolejnych wystąpień. Krótko mówiąc, kariera leży u stóp naszej młodzieży.

Kolejny dzień minął nam na ostatnich przygotowaniach do przedstawienia „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków”, które mozolnie od kwietnia przygotowywały dzieci pod okiem starszych koleżanek: Kariny, Doroty i Agaty oraz przy nieocenionej pomocy Cioci Asi. O godzinie 16.00 na widowni naszej „sali teatralnej” zgromadzili się liczni goście (rodzice, dzieci ze Świetlicy „Słoneczne Wzgórze”, zaproszeni koleżanki i koledzy oraz nasi sąsiedzi z ŚHP). Mimo dużej tremy małych aktorów nikt nie zapomniał tekstu, a przedstawienie bardzo podobało się widzom, bo dzieci zostały nagrodzone nie tylko gromkimi brawami, ale i podarunkami (były słodycze, kwiaty, torty z fajerwerkami). Dzieci w pełni usatysfakcjonowane, zaczęły dopytywać się, kiedy będą mogły wystąpić po raz drugi – czekamy na propozycje!

-c.Asia-

W piątek … tradycyjne ognisko. Skończyło się bardzo późno. Do samego końca wytrzymała młodzież, wolontariusze i Ksiądz Proboszcz … warto było gdyż ziemniaki były pyszne :).

Dziś poprosiliśmy naszych podopiecznych by zabawili się w reporterów i opowiedzieli lub narysowali wydarzenia minionego tygodnia. Poniżej reporterska praca.

„… 23.06.2010 wyszliśmy na przedstawienie „Kopciuszek” przygotowane przez Anię, Łukasza, Rafała, Karolinę, Anetę, Ciocię Olę, Agatę, Anetę, Martę, Sandrę, Agnieszkę, Dorotę z grupy starszej Świetlicy „Pod Kasztanem”. Pan reżyser Tomasz Kobiela. Spektakl odbył się w Domu Kultury. Przedstawienie podobało nam się! Najfajniejsza scena była jak macocha usiadła na krześle i przykleiła się.”

-Paweł L.-

„W czwartek było przedstawienie pod tytułem „Królewna  Śnieżka i siedmiu krasnoludków” przygotowane przez dzieci ze Świetlicy „Pod Kasztanem”. W przygotowaniu pomogły nam Karina, Dorota i Agata. Ja byłem Czarodziejskim Lustrem”. Po licznych próbach przedstawienie wyszło dobrze. Zgromadzona publiczność (nasi rodzice, Świetlica „Słoneczne Wzgórze” i inni) biła brawo. Po przedstawieniu dostaliśmy słodycze i kwiaty. Ciocie i Wujkowie przynieśli ciasto z fajerwerkami, którymi poczęstowaliśmy naszych gości.”

-Patryk Z.-

„W piątek przyszliśmy do Świetlicy na 17:00. Na początku zbieraliśmy patyki i musieliśmy zanieść je do ogrodu. o 18:00 przyszli rodzice i rozpoczęliśmy ognisko. Na początku Ciocie wręczyły pamiątki i nagrody. Potem piekliśmy kiełbaski i śpiewaliśmy piosenki przy gitarze. Podobało mi się.”

-Kasia Sz.-