Zastanawialiśmy się jak zdrowo się odżywiać. Na dzisiejszych warsztatach narysowaliśmy nasze dwa jadłospisy: na pierwszym umieściliśmy wszystko to, co jedliśmy do tej pory na posiłki (pizze, frytki, płatki z mlekiem, ziemniaki ze schabowym i inne), a na drugim to, co wydaje nam się, że powinniśmy jeść (tu znalazły się w większości warzywa i owoce). Doszliśmy do wniosku, że bardziej odpowiada nam to, co znajduje się w tej drugiej części. W związku z tym na deser zjedliśmy przygotowane przez nas owocowe koreczki. A na posiłek było leczo i chleb pełnoziarnisty.

Zajęcia są współfinansowane ze środków Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty talerz.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.