Poprzedni tydzień spędziliśmy wśród pszczół, poznając ich życie. Zajrzeliśmy do ula, aby przekonać się, jak od środka wygląda proces powstawania miodu, jak zorganizowana jest pszczela rodzina, jak wygląda podział obowiązków, ile miodu wytwarzają, jak duże znaczenie te owady mają także dla życia człowieka.
Wykonaliśmy pszczółki na okna, aby nasza świetlica nabrała barw i iście letniego charakteru. Przy takim temacie nie mogło zabraknąć miodu – w pracy plastycznej będącej połączeniem kolorowanki i recyclingu, użyliśmy bowiem resztek folii bąbelkowej. Na zakończenie pszczelego tygodnia było pysznie i słodko. Z wafli ryżowych, banana, borówek i miodu powstały deserowe misie. A jak wszyscy wiemy, misie i miodek mają wiele wspólnego z pszczółkami.
Okazuje się również, że całkiem sporo zapamiętaliśmy o życiu pszczół, czego dowodem jest wysoka punktacja w quizie, uzyskana przez każdego z nas. To był udany i pouczający tydzień!

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Umińska
Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej