W czwartek po obiedzie jadalnia była wciąż zapełniona. Zgromadzeni seniorzy i wolontariusze czekali na kolejne wydarzenie zorganizowane ze środków finansowych pozyskanych z Regionalnego Centrum Wolontariatu w Gdańsku. Na dziś przygotowane było spotkanie z kulturą – przedstawienie z 2011 roku pt.: „ Kroniki wyśnione” oraz film „Jak zostać królem”, którego reżyserem jest Tom Hooper. Przedstawienie „Kroniki wyśnione”- w wykonaniu podopiecznych naszego Centrum, w rolach głównych wystąpili: Elżbieta Hoppe, Janina Żurawska, Stefan Chrzanowski i Jan Brejza. ”Jak zostać królem” – fascynująca opowieść o człowieku, który uratował królestwo i w przełomowym momencie historii mężnie poprowadził Anglików w walce przeciwko najeźdźcy. Po śmierci króla Jerzego V i szokującej abdykacji Edwarda VIII, książę Albert musi, pomimo wielkich oporów, objąć tron Anglii jako Jerzy VI. Ogromną przeszkodą w wypełnianiu monarszych obowiązków jest prześladujące go od najmłodszych lat…jąkanie. Oddana mężowi królowa Elżbieta (Helena Bonham Carter) dokłada wszelkich starań, aby pomóc mu pozbyć się zawstydzającej przypadłości. Jedyną osobą, która może tego dokonać, okazuje się australijski specjalista o nieortodoksyjnych metodach pracy nad wymową – Lionel Logue (Goeffrey Rush).  Rodzi się przyjaźń, która odmieni życie dwóch niezwykłych ludzi i zadecyduje o losach największej z wojen – z samym sobą i swoimi słabościami. Akcja filmu wciągnęła widzów bez reszty, trzymała w napięciu, pochłaniała całkowicie ich uwagę. Po skończonym seansie nie zabrakło dyskusji i wielu refleksji. Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie z kulturą.