Wczoraj wybraliśmy się na taką wycieczkę 2 w 1 . Najpierw zwiedzanie Gdańska z pokładu tramwaju wodnego , a raczej spod pokładu, co widać na załączonych zdjęciach. Następnie dotarliśmy do punku docelowego czyli Twierdzy Wisłoujście, która jest niezwykłym zabytkiem sztuki fortyfikacyjnej . Jej nazwa wywodzi się z czasów, gdy ujście Wisły znajdowało się bezpośrednio na północ od Twierdzy. Miejsce to stanowiło ważny z punktu widzenia strategicznego teren, skąd można było kontrolować ruch statków wychodzących i wchodzących do portu w Gdańsku. Taka ciekawostka 20 kwietnia 2018 r. Twierdza Wisłoujście została czwartym Pomnikiem Historii położonym w Gdańsku . To wszystko oraz dużo więcej informacji uzyskaliśmy od Pani Przewodnik która oprowadzała nas po Twierdzy. Zwiedziliśmy, podziemia Twierdzy – Kazymaty, komnaty w których kiedyś mieszkał Główny Komendant , a na koniec wdrapaliśmy się na wieżę z której podziwialiśmy piękną panoramę Gdańska. Do świetlicy wróciliśmy jak zwykle zadowoleni ale i bogatsi w wiedzę historyczna dotyczącą naszego kochanego Miasta Gdańska 🙂

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Urząd Miasta Gdańsk.