Uczestnicy projektu „Samodzielni-Sprawni II”, który jest finansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych mieli możliwość wybrać się do Opery Leśnej w Sopocie. 24 lipca odbył się tam koncert z repertuaru najważniejszej postaci światowej muzyki rozrywkowej- Franka Sinatry, amerykańskiego wokalisty jazzowego. Nowojorski klimat usłyszeliśmy dzięki wykonaniu  polskich wykonawców: Katarzyny Cerekwickiej, Grzegorza Turnaua, Stanisława Soyki, Kuby Badacha, Łukasza Zagrobelnego, Dariusza Kordka, Agnieszki Włodarczyk, Sławka Uniatowskiego. W trakcie koncertu usłyszeliśmy wspaniałe przeboje takie jak „My way”, „Strangers In the night”, „New York, New York” w znakomitych aranżacjach, wykonanych przez orkiestrę Filipa Siejki. Nastrojowe ballady wprawiły nas w melancholijny nastrój. Cały koncert poprowadził błyskotliwy Piotr Bałtroczyk, który w przerwach pomiędzy utworami przeprowadził pełną humoru konferansjerkę. Przedstawił i ubarwił najistotniejsze fakty z życia Franka Sinatry. Przeplatał jego życiorys zabawnymi anegdotami i pewnie dlatego otrzymał gromkie brawa i doprowadził nas do łez…Wykonawca, który najbardziej zapadnie nam w pamięci to Kuba Banach, który wykonał „My Way” równie elektryzująco, co sam Frank Sinatra. Otrzymał największe brawa publiczności, w tym nasze. Podczas finału na scenę powrócili wszyscy artyści, wspólnie wykonując „New York, New York”. Po zakończonym występie wykonawcy otrzymali gromkie brawa. Nasi mieszkańcy i wolontariusze z radością będą wspominać kameralny klimat koncertu, który udało się uzyskać w przepięknej scenerii Opery Leśnej. Udział w tej niesamowitej uczcie muzycznej długo zostanie w naszych sercach.