Dzień zaczął się pięknie, zwłaszcza kiedy mamy okazję spędzić go w ładnych okolicznościach przyrody.

Dziś wybraliśmy się do Parku Oliwskiego, gdzie obejrzeliśmy część ogrodu w stylu japońskim. Kilometrów do pokonania było co niemiara, bo akurat ta część parku oddalona jest spory kawałek od bramy głównej, ale było warto. Teren wygląda jak z bajki. W ogrodzie powstała polana z widokiem na staw, nad którym zbudowano drewniany pomost oraz łąka rekreacyjna z gajem wiśniowym. Stoją na niej ławki, położone są też drewniane, żwirowe i kamienne nawierzchnie. Rabata z kolekcją drzew i krzewów hodowanych w Japonii stanowi ramę dla ogrodu i tło dla gaju wiśniowego. Przy wejściu zbudowano drewnianą bramę, która podkreśla wejście do ogrodu, oraz drewnianą altanę.

Tak miły i długi spacer zakończyliśmy pysznymi deserami lodowymi w Cafe Delfin. Wycieczka odbyła się w ramach projektu „Kierunek: Samodzielność” ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Zdjęcia wykonała: Marlena Niesiołowska– Pisarczyk