(J 2,1-12): W Kanie Galilejskiej odbywało się wesele i była tam Matka Jezusa.(…) Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie. Stało zaś tam sześć stągwi kamiennych przeznaczonych do żydowskich oczyszczeń, z których każda mogła pomieścić dwie lub trzy miary. Rzekł do nich Jezus: Napełnijcie stągwie wodą! I napełnili je aż po brzegi. (…) Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. (…)

4 luty 2016r. to czas kiedy Sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej w Gdańsku -Matemblewie obchodzi święto patronalne Ojciec Gwidon z Montpellier. Mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w tym wyjątkowym dniu wraz z mieszkańcami Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II. Mszy świętej przewodniczył Dyrektor Archidiecezji Gdańskiej ks. Janusz Steć, zastępca dyrektora ks. Piotr Brzozowski.

Ponieważ jest to rok Miłosierdzia Bożego, jedną z ważnych części mszy świętej było wniesienie przez podopieczne sióstr Kanoniczek Stągwi Miłosierdzia jako symbolu wiary świadomej, głębokiej, radosnej, opartej na miłości.

Stągwie napełnione wodą to symbol pobożności tradycyjnej, skostniałej, rygorystycznej, przemienione w wino stają się miłością, zrozumieniem, zaufaniem. Nasze życie często przypomina owe stągwie. Ale sami nie przemieniamy go w wino. Nasza przemiana duchowa wymaga codziennej cierpliwej pracy, współpracy z Bogiem. Cud w Kanie Galilejskiej był przełomowym w życiu uczniów, nastąpiło objawienie chwały, bóstwa Jezusa.

W życiu duchowym, modlitewnym ważna jest wiara i cierpliwość. Doświadczając pustki czy napotykając na trudności, przychodzi zwątpienie. Wówczas najważniejsza jest cierpliwość w wierze, wtedy nawet w tych najtrudniejszych chwilach ufamy i rozumiemy.