13 grudnia 2015

Msza św. rozpoczynająca Rok Miłosierdzia, która odbyła się 13 grudnia w katedrze oliwskiej zgromadziła wielu wiernych, w tym także podopiecznych, pracowników i wolontariuszy gdańskiej Caritas. W niezwykle uroczystej liturgii uczestniczyli przedstawiciele wspólnot, liczne poczty sztandarowe oraz delegacje władz państwowych i samorządowych z nowym wojewodą pomorskim Dariusze Drelichem. Mszy św. odprawianej przez gdańskich biskupów oraz kilkudziesięciu kapłanów przewodniczył abp Sławoj Leszek Głódź.

Na początku liturgii metropolita dokonał uroczystego otwarcia wzniesionej w katedrze Bramy Miłosierdzia, przez którą – po dłuższej modlitwie – liturgiczna procesja udała się do ołtarza.

„Niech gest wyciągniętej ręki nie będzie tylko zwyczajowym konwenansem, pustym gestem dyktowanym niekiedy hipokryzją. Niech na drodze Nadzwyczajnego Jubileuszu Miłosierdzia towarzyszą nam słowa, które każdego dnia w Godzinie Miłosierdzia biegną przez świat: Dla Jego bolesnej Męki miej miłosierdzie dla nas i świata całego!” – mówił ks. Arcybiskup.

11 grudnia 2015

„Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny”(Łk 6,36)

W najbliższą III Niedzielę Adwentu, tj. 13 grudnia br. w naszej archidiecezji Nadzwyczajny Rok Święty Miłosierdzia rozpocznie się otwarciem Drzwi Jubileuszowych (Bramy Miłosierdzia) w Bazylice Archikatedralnej w Oliwie. Uroczystości inaugurujące Rok Jubileuszowy rozpoczną się Mszą Świętą celebrowaną o godz. 13.00.

Serdecznie zapraszamy wszystkich do udziału w tej ceremonii.

W to szczególne święto wpisuje się również ustanowienie 8 grudnia br. na mocy Dekretu ks. Arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia Kaplicy Domu Hospicyjnego Caritas im. Św. Józefa w Sopocie KAPLICĄ JUBILEUSZOWĄ W ROKU MIŁOSIERDZIA.