Dzień Papieski w naszym Centrum Pomocowym jest dniem szczególnym, ponieważ jest to święto naszego patrona. Staramy się aby co roku wspominać Jana Pawła II bardzo uroczyście. Święto to jest obchodzone, jako dzień wdzięczności i łączności duchowej z Ojcem Świętym. Jest to też okazja do bliższego poznania Jego nauczania.

Dnia 14.10.2009 mieliśmy przyjemność gościć młodzież ze Szkolnego Koła Caritas z Gdańska Łostowic pod opieką Pani Teresy Michalskiej. Zaprezentowany występ artystyczny pod tytułem Jan Paweł II – papież wolności został przyjęty przez naszych mieszkańców z ogromnym wzruszeniem. Zespół ze Szkolnego Koła Caritas pięknie dla nas zaśpiewał, recytował oraz przedstawił prezentacje multimedialną na temat życia i nauczania Jana Pawła II. Na zakończenie przedstawienia nasi seniorzy dostali prezenty przygotowane przez naszych gości – laurki ze słowami modlitwy o beatyfikację Jana Pawła II, którą wszyscy wspólnie odmówiliśmy. Energia młodych ludzi i ich dobre serca dodały wszystkim otuchy, a sposób w jaki ukazali pontyfikat Jana Pawła II wzruszył widzów.

Dnia 16.10.2009 zaprosiliśmy gościa, który osobiście znał Ojca Świętego. Ks. Dariusz Ławik, proboszcz z parafii Św. Bernarda w Sopocie, w ciekawy i barwny sposób opowiedział nam o swoich spotkaniach z papieżem Polakiem. Następnie usłyszeliśmy ulubioną pieśń naszego patrona pod tytułem Barka. Nie obyło się oczywiście bez słynnych papieskich kremówek, które uświetniły ten dzień.

Uroczyste dni, które obchodziliśmy w naszym domu, pozwoliły nam uczcić wybór wyjątkowego Polaka, jakim był Karol Wojtyła, na papieża i na pewno pozostaną na długo w naszej pamięci.