Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz video z rejsu, który – jak co roku – odbył się z okazji Dnia Dziecka.

Rejs poprzedziło złożenie kwiatów w Bazylice Mariackiej, gdzie znajduje się grób Macieja Płażyńskiego. W krótkiej uroczystości uczestniczyła żona Macieja Płażyńskiego, przedstawiciele wojewody pomorskiego i Żeglugi Gdańskiej, ks. dyr. Caritas Archidiecezji Gdańskiej, uczniowie Zespołu Szkół Katolickich nr 2 im. św. Jana Pawła II w Gdyni oraz oraz gospodarz miejsca – proboszcz Bazyliki.
– Maciej Płażyński miał wyrytą w sercu troskę o dzieci. Takie inicjatywy, świadczące o naszej tożsamości, chcemy dalej podejmować – powiedział ks. Janusz Steć, dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej.
Rejs odbył się się już po raz 27. W tym roku, ze względu na obostrzenia wynikające z epidemii, uczestniczyło w nim mniej dzieci niż w latach minionych. Jednocześnie był zwiastunek wakacyjnych atrakcji przygotowywanych dla najmłodszych.
O Dniu Dziecka pisze również „Gość Gdański”. Artykuł oraz zdjęcia znajdują się <TUTAJ>

Aby zobaczyć dowolną fotografię w powiększeniu wystarczy kliknąć w miniaturkę.