W środę, 04 marca, Uczestniczki ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości skorzystały z zaproszenia do restauracji PUERTO Siesta mieszczącej się w Gdańsku Głównym, żeby zobaczyć jak funkcjonuje tego typu zakład gastronomiczny. Podczas odbytej wizyty studyjnej Panie miały okazję porozmawiać z osobami prowadzącymi restaurację oraz pracownikami i dowiedzieć się jak wygląda organizacja pracy oraz jakie rodzaje działalności są prowadzone. Nasze Uczestniczki szczególnie zainteresowane były wszelkimi kwestiami związanymi z zamówieniami cateringowymi. Panie powoli zaczynają myśleć o podejmowaniu pracy po zakończeniu projektu. Większość nastawia się na zatrudnienie na otwartym rynku pracy, niemniej są także osoby planujące założenie własnej działalności gospodarczej. Spotkania i rozmowy z osobami, które już taką działalność prowadzą mogą być źródłem wielu inspiracji a także pozwalają realniej spojrzeć na swoje plany uwzględniając wszelkie szanse i zagrożenia.
Ciekawym elementem całej wizyty było zwiedzanie kuchni i rozmowa z kucharzem oraz krótkie szkolenie z zakresu parzenia kawy przy wykorzystaniu ekspresu kolbowego przeprowadzone przez barmana Łukasza. Na zakończenie wszystkie Uczestniczki zostały wprowadzone przez menadżera restauracji w zasady funkcjonowania elektronicznego systemu obsługi klienta znacznie ułatwiającego pracę kelnerom.
W imieniu całego zespołu realizatorów projektu Furtka serdecznie dziękujemy szefom oraz pracownikom restauracji PUERTO Siesta za zaproszenie na wizytę i bardzo miłe przyjęcie! 🙂