Aby przygotować zupę Wielkopostną zbierz razem wszystkie grupy działające w parafii.Niech każda z nich przyniesie takie produkty z jakimi pracuje na co dzień:
– garść paciorków różnica (od grupy różańcowej)
– odrobinę neonów ( od Neokatechumenatów)
– szczyptę Akcji (od Akcji Katolickiej)
– całość przypraw Miłosierdziem (od PZC) .
Aby wydobyć głębię smaku całej potrawy delikatnie skrop esencjonalną przyprawą „Proboszczówką”.
Następnie podawaj w gronie parafian za symboliczną złotówkę. Uzyskane fundusze przekazać możesz np. na letni wypoczynek ubogich dzieci z parafii – jak zrobili to pomysłodawcy – Parafialny Zespół Caritas z parafii pw. Św. Mikołaja z Gdyni.
Przepis sprawdzony i niezawodny – POLECAMY do naśladowania.

„Ktoś kiedyś powiedział, że święty to znaczy wewnętrznie zjednoczony, robiący jedną rzecz w danym momencie. Myślę, że świętość parafii jako wspólnoty, realizuje się również na drodze jedności. Wartości jedności doświadczyliśmy w niedzielę „Zupy wielkopostnej”, którą wspólnie przygotowały różne wspólnoty i grupy działające w parafii pw. Św. Mikołaja w Gdyni. Każda z nich przygotowała „swoją” zupę, którą parafianie mogli spożyć w domu parafialnym. Było osiem smacznych! Akcję koordynował Parafialny Zespół Caritas. Przy okazji tej akcji kwestowaliśmy na rzecz działań charytatywnych i zebraliśmy ok. 570 zł, ktore zostaną przeznaczone na letni wypoczynek dzieci.”

ks. Jacek Socha – proboszcz parafii.