Po 16 latach pracy w Gdańskiej Caritas w piątek 29 maja 2009 pożegnaliśmy Ks. Prałata Ireneusza Bradtke, którego Ks. Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź odwołał z funkcji dyrektora. Rano o godz. 10.00 odbyło się oficjalne przekazanie Caritas nowemu dyrektorowi Ks. Januszowi Steciowi w obecności Wikariusza Generalnego ks. Infułata Stanisława Bogdanowicza oraz kanclerza Kurii ks. Prałata Stanisława Zięby.
O godzinie 13.00 w kaplicy naszego domu im. Jana Pawła II na Gdańskim Przymorzu ks. Ireneusz odprawił dziękczynną Mszę św. koncelebrowaną, podczas której kazanie wygłosił O. Zdzisław Duma, od lat zaprzyjaźniony z Gdańską Caritas. W Eucharystii uczestniczyło ponad 150 pracowników i wolontariuszy Caritas oraz wierni przyjaciele, wspierający pracę długoletniego dyrektora. Dziękowaliśmy Bogu za wielkie działa jakie pozostawił ks. Ireneusz, ludzi, którym poprzez swoją posługę otrzymali pomoc, jak tych, którzy im pomagali.
Potem w jadalni domu była okazja do dziękowania i pożegnania ks. Prałata. Nie zabrakło oficjalnych przemówień oraz prezentów, ale było także wiele osobistych rozmów i słów wdzięczności.
Elementem niezwykle pogodnym była prezentacja multimedialna podsumowująca pracę i sylwetkę ks. Ireneusza, w zabawny sposób ukazująca jego niezwykłą osobowość, wytrwałość i charyzmatyczną intuicję podczas tworzenia od podstaw Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Ks. Ireneusz od 1 czerwca objął funkcję proboszcza parafii w Żukowie oraz dziekana Dekanatu Żukowo.