Młodzieżowa Placówka Wychowawcza

telefon: +48 602 326 849

e-mail: mbednarz@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Marcin Bednarz

Młodzieżowa Placówka Wychowawcza Caritas działa w Sopocie od jesieni 2000 roku. Jej zadaniem jest otoczenie opieką dzieci i młodzieży dotkniętych trudnościami wychowawczymi i szkolnymi.

Zatrudnieni w placówce wychowawcy oraz wolontariusze  z oddaniem starają się realizować w praktyce ideały wychowawcze, które służą integralnemu rozwojowi młodego człowieka, nieraz zagubionego na skutek zaniedbań ze strony rodziny i środowiska oraz doświadczonego pierwszymi błędami popełnionymi podczas nieumiejętnego wchodzenia w życie dorosłe.

Wychowankowie uczestniczą w zajęciach w dwóch dobranych wiekowo grupach: 8-12 lat i 13-19 lat. W ramach zajęć w placówce odbywają się warsztaty socjoterapeutyczne, kulinarne, sportowe, artystyczne oraz zajęcia w terenie. Przez cały rok szkolny trwają korepetycje prowadzone przez emerytowanych nauczycieli oraz wolontariuszy. Dodatkowo podopieczni objęci są opieką psychologa oraz logopedy.

W czasie wolnym od szkoły (wakacje oraz ferie zimowe) organizowane są wyjazdy w góry, spływy kajakowe oraz wycieczki zagranicę.

Nasza placówka jest często drugim domem zarówno dla podopiecznych jak i wychowawców oraz wolontariuszy. Panujący w niej klimat, dobra energia oraz masa precyzji z nutą szaleństwa sprawiają, że młodzi ludzie chcą zmieniać swój świat na lepszy.

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot