Zainspirowani przykładem Św. Franciszka – uczestnicy i pracownicy WTZ Caritas w Gdyni Cisowej, w związku ze zbliżającą się zimą postanowili wesprzeć bezpańskie koty bytujące na terenie naszego osiedla.

Od dłuższego czasu obserwowaliśmy tragiczną sytuację zwierząt cierpiących z powodu zimna i innych niedostatków.
Wraz z Panem Edwardem – naszym kierowcą i „złotą rączką” zbudowaliśmy i postawiliśmy na terenie osiedla pierwszy „KOTEL” czyli domek dla kotów. Akcja budowy trwała dwa tygodnie. Domek składa się z dwóch kondygnacji, ma solidną konstrukcję, jest ocieplony styropianem i dach pokryty stylizowaną dachówką. Wielką radość sprawiło nam obserwowanie „wprowadzania się” mieszkańców do nowego domu.
W ramach naszej akcji koty są dokarmiane i w najbliższym czasie rozpoczniemy działania mające na celu sterylizację kotek.
Pierwszy KOTEL nie będzie ostatnim, w najbliższym czasie planujemy budowę kolejnego domku i w przyszłości planujemy ogrodzić teren bytowania kotów.