W dniach 18-19 listopada w Warzenku odbyło się szkolenie dla członków Parafialnych Zespołów Caritas. Głównym zagadnieniem tegorocznych warsztatów było pozyskiwanie funduszy. Jak się okazało temat spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród członków PZC. Byliśmy zaskoczeni liczbą osób zgłaszających chęć udziału w spotkaniu. Ostatecznie do Warzenka przyjechało 66 osób z 21 parafii całej archidiecezji.

Spotkanie rozpoczęliśmy w piątek wieczorem od pysznej kolacji. Potem zebraliśmy się wszyscy w największej sali – jedynej, która była w stanie nas pomieścić – gdzie Ksiądz Piotr zaprezentował wszystkim uczestnikom działalność poszczególnych placówek Caritas Archidiecezji Gdańskiej w zakresie pomocy udzielanej osobom potrzebującym. Po części informacyjno szkoleniowej nadszedł czas na integracje i wspólne śpiewy przy gitarze.

Zasadnicza część szkolenia odbyła się w sobotę rano po śniadaniu, które poprzedziła wspólna Msza Świętej odprawiona w intencji wszystkich Parafialnych Zespołów Caritas. Przygotowane warsztaty na temat pozyskiwania funduszy miały charakter ściśle praktyczny – w myśl zasady: „pokaż mi a zapamiętam…, pozwól mi spróbować a zrozumiem…” Poskutkowało! Uczestnicy wyjeżdżali ze szkolenia z dużym zapałem do udziału w konkursach ofert i składaniu wniosków o dotacje.

Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!