A dlaczego? Bo to czas, kiedy książki, zeszyty i szkolne przybory odstawiamy w kąt na długie dwa miesiące i zaczynamy zasłużone i długo wyczekiwane WAKACJE!  Ale zanim to nastąpiło braliśmy udział w wielu ciekawych zajęciach w świetlicy.

Tradycją, która w tym roku także była pielęgnowana, był rejs katamaranem z okazji Dnia Dziecka. Tego dnia czekało na nas dużo atrakcji – to był nasz dzień! Przy okazji tego dnia rozmawialiśmy też o tym, jakie są prawa i obowiązki dzieci – bo z pewnością takie mamy. Dyskusja była burzliwa i dużo wynieśliśmy po tych zajęciach.

W słoneczne, prawie wakacyjne dni, chętnie planowaliśmy sposób spędzania czasu w świetlicy. Szukaliśmy takich pomysłów, by każdy znalazł coś dla siebie, ale nie pominęliśmy też wspólnych zabaw, które przecież dają mnóstwo radości. Dlatego były gry z chustą animacyjną, piłka nożna, zbijak, tory przeszkód oraz wiele, wiele innych, lubianych przez nas gier i zabaw.

W całym szaleństwie związanym ze zbliżającymi się wakacjami, nie zapomnieliśmy o tym, że czerwiec to miesiąc, kiedy swój dzień ma każdy tata! Z okazji Dnia Ojca przygotowaliśmy niespodziankę – ręcznie malowane kubki. Nasze niespodzianki bardzo się spodobały:) Nie tylko Dzień Ojca był ważnym dniem – nasi koledzy Paweł i Krystian obchodzili w tym miesiącu swoje urodziny. Tradycyjnie był tort, życzenia i mały urodzinowy poczęstunek.

Ostatnie przed wakacjami zajęcia miała także pani Karolina, z którą poruszyliśmy ważny temat – bezpieczeństwo podczas wakacji! Dobrze było przypomnieć sobie zasady, dzięki którym wakacyjny odpoczynek będzie bezpieczny i udany. Snuliśmy też wakacyjne plany – mamy nadzieję, że się spełnią!

I doczekaliśmy się tego dnia: ZAKOŃCZENIA ROKU SZKOLNEGO!!  Świadectwa odebrane, pożegnaliśmy się też ze szkolnymi koleżankami i kolegami i rozpoczęliśmy wakacje! I to jak – sami robiliśmy pyszny popcorn oraz mieliśmy grilla! Tak rozpoczęte wakacje muszą być udane, prawda?

-Kasztany-

Działalność placówki sfinansowano ze środków Miasta Gdańska