W poniedziałkowy poranek, 3 grudnia 2018r. w Centrum Caritas im. Jana Pawła II przy ul. Fromborskiej odbyło się śniadanie prasowe, rozpoczynające akcję „Odstawieni na święta”.

Statystyki mówią, że aż 98% mieszkańców Domów Seniora samotnie spędza święta.

Celem spotkania było zarysowanie problemu dotyczącego spędzania świąt w samotności przez osoby starsze zarówno w Domach Seniorach, szpitalach w naszym sąsiedztwie.

Spotkanie rozpoczęliśmy krótką scenką tematyczną w wykonaniu mieszkańców gdańskiej placówki ( tekst poniżej) oraz prezentacją teledysku do piosenki „Pełne zanurzenie” (link do piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=O1GNWlLf6iE).

Głównym punktem „śniadania” była prezentacja i zarysowanie tematu przez gdańską Caritas, partnerów akcji jak i zaproszonych gości.

Gospodarzem spotkania był  ks. Janusz Steć- Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej

W śród zaproszonych gości byli, min.:

– seniorzy- mieszkańcy Centrum Pomocowego Caritas w Gdańsku

– Agnieszka Cysewska- dyrektor DPS w Sopocie

– Małgorzata Niemkiewicz- Dyrektor MOPR w Gdańsku

– Jakub Kornacki-  autor piosenki „ Pełne Zanurzenie”

– Bartosz Krasiński- ratownik medyczny AID Copernicus

– Łukasz Wrycz- Rekowski- ratownik medyczny AID Copernicus

– Małgorzata Słowik-  pracownik naukowy Katedry Pracy Socjalnej

– Katarzyna Stanulewicz- Dyrektor Wydziału Polityki Społecznej w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim

– młodzież ze Szkolnego Koła Caritas , które mieści się przy Szkole Podstawowej- wolontariusze, którzy spełniają marzenia seniorów.

Po części oficjalnej dziennikarze mieli czas na zadawanie pytań, przeprowadzanie wywiadów oraz wspólne śniadanie.

Więcej o akcji na naszym Facebooku: https://www.facebook.com/CaritasGdansk/, Instagramie: https://www.instagram.com/caritasgdansk/

oraz w mediach:

Radio Gdańsk : https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/86581-odstawieni-na-swieta-zapros-seniora-na-wigilie-akcja-gdanskiej-caritas-mops-i-domow-seniora-na-pomorzu/86581-odstawieni-na-swieta-zapros-seniora-na-wigilie-akcja-gdanskiej-caritas-mops-i-domow-seniora-na-pomorzu

Radio Plus: http://www.radioplus.pl/wiadomosci-lokalne-czytaj/121470/odstawieni_na_swieta

Dziennik Bałtycki: https://dziennikbaltycki.pl/odstawieni-na-swieta-nowa-kampania-caritas-zaden-senior-nie-powinien-spedzac-samotnie-wigilii-zdjecia/ar/13711710

TVP 3: https://gdansk.tvp.pl/40256723/odstawieni-na-swieta

Miasto Gdańsk: https://www.gdansk.pl/urzad-miejski/odstawieni-na-swieta-akcja-caritas-gdansk,a,132697

Teksty seniorów ze scenki tematycznej:

Mam na imię  Józef, mam 84 lata. Przez ponad 40 lat byłem nauczycielem i tak bardzo  poświęciłem się cudzym dzieciom, że nie zdążyłem mieć własnych.  Jestem sam. Święta? Dla mnie już od wielu lat są  samotne. Nie mam z kim przełamać się opłatkiem. Tyle jeszcze chciałbym dać…  Nie mam kogo obdarować prezentem. Może w tym roku będzie inaczej dzięki Tobie?

Maria. Emerytowana pielęgniarka. Matka 2 córek. Babcia 4 wnucząt. Otoczona bliskimi, a w święta jestem sama.  Lubię śpiewać kolędy. Jedna z nich co roku sprawia, że się  wzruszam. To „cicha noc”, który dla mnie jest naprawdę cicha i samotna…  słyszałam, że zawsze stawiasz  na stole wigilijnym talerzyk dla nieoczekiwanego gościa. Proszę: podaruj mi swój czas. Otwórz drzwi i serce. Tylko pospiesz się, bo moje bije już coraz słabiej.  Razem możemy odkryć, że  najlepszym prezentem jest dawanie siebie innym. Ja już tego doświadczyłam, a Ty?