W naszej Świetlicy – Pod Kasztanem – odbyły się kolejne warsztaty z cyklu „O zdrowym odżywianiu”. Tym razem poznawaliśmy bliżej nowalijki. „Nowalijki? Brzmi tak jakoś dźwięcznie i przyjemnie” – powiedziała Julia. Czy miała rację? Mieliśmy się o tym niebawem przekonać.

Wszyscy z nas pierwszy raz spotkaliśmy się z nazwą nowalijki. Nie bardzo wiedzieliśmy, co to tak naprawdę jest. Ale po ciekawej prezentacji wszystko stało się dla nas jasne. Okazało się, że z nowalijkami mamy do czynienia teraz niemal każdego dnia. Bo każdy z nas choć raz próbował zdrowych rzodkiewek – choć musimy przyznać, że wśród nas są tacy, którzy nie są ich fanami. Ale spokojnie, dla nich też się znalazło coś zdrowego. Pyszne pomidory, zdrowe ogórki czy pachnący zielony szczypiorek. Warzywa idealne jako dodatki do wiosennych kanapek do szkoły czy na pożywne śniadanie.

Nie mieliśmy zatem trudności z rozwiązaniem krzyżówki na temat nowalijek. Była to dla nas czysta przyjemność. Na chwilę zamieniliśmy się także w szefów kuchni i stworzyliśmy zdrowe menu uwzględniające młode, wiosenne warzywa. Dobrze nam poszło. Aż zrobiliśmy się trochę głodni po takim zadaniu. Takie przyjemne zadania to my bardzo lubimy!

Sekrety nowalijek poznawaliśmy w ramach projektu „Żółty talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation.

-Kasztany –

fot. A.Sz.-G.

Działalność placówki jest współfinansowane ze środków Gminy Miasta Gdańska.