W ramach realizacji zajeć z program „Żółty Talerz” jakiś czas temu w naszje świetlicy w Łapinie eksperymentowaliśmy z owocami egzotycznymi. Zrobiliśmy koktajl z mango i innych owoców w połączeniu ze szpinakiem. Każdy sam przygotowywał owoce. Potem nastąpiło miksowanie i degustacja. Koktajl był bardzo smaczny, pożywny i bardzo, bardzo zdrowy. Dzieci poznały nowy sposób na szpinak, który nie zawsze lubią jeść, a jest bardzo zdrowy. W tym koktajlu jest mało wyczuwalny. Polecamy. Smacznego!

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.