„Niesamowita podróż seniorów do przeszłości”

„Święta miłości kochanej ojczyzny

Czują cię tylko umysły poczciwe.

Dla ciebie zjadłe smakują trucizny,

Dla ciebie więzy, pęta niezelżywe.

Kształcisz kalectwo przez chwalebne blizny,

Gnieździsz w umyśle rozkoszy prawdziwe,

Byle cię można wspomóc, byle wspierać

Nie żal żyć w nędzy nie żal i umierać.”

Z okazji uchwalenia Konstytucji 3 maja, w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II odbyło się przedstawienie upamiętniające to historyczne wydarzenie. Program poetycko-muzyczny przygotowała Pani Anna Brych. W przedstawieniu wzięli udział mieszkańcy Domu P. Maria Poćwiardowska, Jadwiga Matczak, Elżbieta Hoppe oraz Ryszard Galczewski.

Ta niesamowita podróż przypomniała Nam o ważnych momentach polskiej przeszłości. Konstytucja 3 Maja kształtowała ustrój Rzeczypospolitej zaledwie przez kilkanaście miesięcy. Po jej upadku stała się niedoścignionym wzorem i symbolem marzeń o niezawisłościpaństwai wolności jego obywateli.Możemy pochwalić się jedną z najdłuższych na świecie tradycji konstytucyjnych.W czasach, gdy w pozostałej części Europy panowały monarchie absolutne (lub jak we Francji trwały już rewolucyjne niepokoje), nad Wisłą uchwalono nowoczesną konstytucję będącą twórczym połączeniem tendencji wolnościowych z dziedzictwem chrześcijańskim. Choć Konstytucja 3 Maja ostatecznie nie zapobiegła upadkowi polskiej państwowości, pozostała ważnym punktem odniesienia dla refleksji politycznej tak w czasach zaborów, jak i po odzyskaniu niepodległości. Może być źródłem inspiracji również dziś.