W ramach projektu ,, SOW- Sieć Ośrodków Wsparcia Caritas dla osób z niepełnosprawnością” fundacja „Lawendowy Zakątek” sprawiła ogromną radość seniorom Caritas im. św. Jana Pawła II. To niesamowite jak pod wpływem kontaktu z psem Seniorzy otwierają się na  relację i relaksują. Tworzy się wręcz pomost, po którym docierają do wspomnień z czasów dzieciństwa.

Nasz Dom odwiedził Fender i choć to jeszcze szczeniak, to już dobrze wychowany. Jego ulubionym zajęciem jest pływanie, a im brudniejsza woda tym radość większa! Poza tym uwielbia jeść specjalne psie ciastka i być głaskanym! Mieszkańcy mogli oderwać się choć na chwilę od codziennej rutyny, okazać komuś czułość, troskę oraz nakarmić psa.

Dogoterapia to doskonała alternatywa również dla tych seniorów, którzy nie mogą uczestniczyć w zajęciach grupowych, ze względu na stan zdrowia, dlatego są odwiedzani wraz z psim terapeutą w pokoju. Daje to możliwość indywidualnego kontaktu z psem.

Tyle miłości i szczęścia może dostarczyć nam tylko pies.

Tekst: Marlena Niesiołowska-Pisarczyk

Zdjęcia: Magdalena Grąbkowska