Halo, odbiór! Zapraszamy na fotorelację z pobytu część grupy starszej w Lwowie. Zatrzymaliśmy się w Brzuchowicach, oddalonych od Centrum Lwowa prawie o 10km, dlatego codziennie korzystaliśmy z usług marszrutek. Taki niepozorny żółty busik, który przyjeżdża kiedy ma ochotę i pomieści tyle osób ile uda się wcisnąć🤔. Co nas zaskoczyło- oplata za przejazd. Nawet z drugiego końca busika, pieniądze wędrują do kierowcy a później, taką samą drogą ,,z ręki do ręki” wraca reszta 😌. Nie mogliśmy również zostać obojętni na wyroby wielkiej korporacji cukierniczej ROSHEN, której słodycze eksportuje się do wielu krajów europejskich, amerykańskich oraz azjatyckich. Opera Lwowska znajduje się w samym Centrum Lwowa i powstała w 1896 roku, zaprojektowana została przez Zygmunta Gorgolewskiego. Nam, udało się wziąć udział w próbie 100 osobowej orkiestry niemieckiej oraz odwiedzić sale lustrzaną. Apteka pod Czarnym Orłem oraz Muzeum Farmacji we Lwowie. Jest to najstarsza apteka, w której leki sprzedawane są od 1775 roku oraz w której można podziwiać przedwojenny wystrój. Na koniec, asystentka starego aptekarza, zaprosiła nas do piwnicy, w której poznaliśmy tajne receptury. Skosztowaliśmy eliksir wiecznej młodości, który okazało się, że robi się z malin. Zasada jest prosta i dobrze znana: Uśmiech i Humor są lękiem na wszystko. Podwórko zagubionych zabawek. Ciężko stwierdzić,co było przyczyną powstania tego miejsca. Na jednym z Lwowskich podwórek, można zobaczyć porzucone zabawki. Budzą one strach, smutek, ciekawość… miejsce to pozostawiamy do własnej interpretacji.
Kopalnia kawy, to największa lwowska kawiarnia. A skąd kawa we Lwowie? W 1683 roku Jerzy Kulczycki, przyniósł tradycje picia kawy z Wiednia do Lwowa. Tak oto miasto to stało się kawową stolicą Ukrainy. Złoża kawy znajdują się pod ziemią, skąd górnicy wydobywają zielone kawowe ziarna.
Jeden z najważniejszych polskich cmentarzy znajdujący się poza granicami. We Lwowie pochowano obrońców miasta, którymi była młodzież w wieku 16-19 lat. Sam cmentarz Orląt Lwowskich stanowi część cmentarza Łyczakowskiego, który przez wiele lat był zdewastowany a jego renowacja blokowana była z przyczyn politycznych. Na cmentarzu tym, pochowana została również polska pisarka Maria Konopnicka.
Lwowska wytwórnia czekolady. Wyroby czekoladowe ręcznej roboty, wykonywane z prawdziwej belgijskie czekolady. Sama kawiarnia budzi ogromne zaskoczenie, ponieważ mieści się na 4 piętrach starej kamienicy.
Na wyjeździe nie mogło zabraknąć dobrego humoru! Odwiedziliśmy stare wesołe miasteczko, którego proponowane atrakcje były dla osób o stalowych nerwach 🤣. Próbowaliśmy regionalnych potraw oraz nawiązaliśmy nowe znajomości. Mieszkańcy Lwowa okazali się dla nas bardzo mili i otwarci. Chętnie opowiadali o swoim kraju oraz słuchali opowieści o naszym.
Dzieło współfinansowane ze środków Gminy Sopot i Caritas Archidiecezji Gdańskiej.
Zdjęcia/ Tekst: N.Stankiewicz