Czy egzotyka zarezerwowana jest tylko dla odległych, ciepłych krajów? Otóż nie! My się o tym ostatnio przekonaliśmy. Awokado, granat, pomelo, liczi, czerymoja, mango – od samych nazw owoców z dalekich krajów działa nasza wyobraźnia. Zaskakują one wyglądem i budzą ciekawość. Jakie są nasze wrażenia po spotkaniu z tymi owocami? Czy zasmakowały nam, czy było to może jednorazowa znajomość?

  Wszystko to w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

Zajęcia o zdrowym odżywianiu za każdym razem wywołują u nas dużo emocji. Nie wiemy,  jakie smaki będziemy poznawać, czy nam zasmakują i czym zaskoczą. Tym razem zagościła u nas egzotyka. By lepiej zapoznać się z tym, co na talerzach zapoznaliśmy się z prezentacją multimedialną. Dowiedzieliśmy się z niej wielu nowych i ciekawych informacji. Wiemy już, że mango to owoc bogaty w witaminy i błonnik, a sok z granatu idealni gasi pragnienie. Wielu z nas zasmakowało pomelo – największy owoc z rodziny cytrusów.

 

Coraz bardziej nie mogliśmy doczekać się naszej ulubionej części – DEGUSTACJI. Od tych wszystkich zapachów i samego wyglądu tych owoców mieliśmy ogromną chęć ich spróbować. „Czy możemy już wreszcie ich próbować?” – zapytała Julka. To samo pytanie mieliśmy chyba wszyscy w naszych głowach. Nasza cierpliwość została nagrodzona! Najszybciej znikło mango i granat. Pomelo i ananas cieszyły się równie dużym zainteresowaniem. Z odrobiną niepewności próbowaliśmy fig i daktyli – okazało się, że jednak nie jesteśmy ich fanami. 

 

Po takiej dawce witamin i nowych smaków przyszedł czas na podsumowanie. Zgodnie stwierdziliśmy, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne, a poznawanie nowych smaków nie tylko poszerza naszą wiedzę, ale jest przy tym świetną zabawą. A jak wszyscy wiemy – nie ma nic lepszego od nauki przez zabawę!

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych.

 

-Kasztany – Świetlica „Pod Kasztanem”

Działalnośc placówki jest wspólfinansowana ze środków Gminy Miasta Gdańska

Fot. A.K.