We wtorek, 23 września odbyło się w Centrum Pomocowym Caritas im. św. O. Pio w Gdyni, spotkanie pod tytułem „Ludzki wymiar miłosierdzia. Misja w Kamerunie”. Opowieść o doświadczeniach misyjnych poprowadziła S. Michaela ze zgromadzenia Sióstr Dominikanek. W interesującej foto-relacji wzięli udział podopieczni naszego Centrum oraz zaproszeni goście.

Siostra Michaela, która w Kamerunie niesie pomoc cierpiącym fizycznie jako stomatolog, przybliżyła nam działalność misyjną i codzienne życie w tym afrykańskim państwie. Siostry Dominikanki prowadzą tam ośrodki zdrowia, najczęstszymi chorobami są dur brzuszny i malaria. Prowadzą szkoły i przedszkola, podstawowa edukacja to poznanie języka francuskiego lub angielskiego. W ośrodku Sióstr odbywają się msze i katechezy. W Kamerunie połowa populacji to katolicy. Północ kraju coraz częściej niepokojona jest przez islamskich fundamentalistów i ośrodki misyjne muszą się stamtąd ewakuować.

Dziękujemy S. Michaeli za wspaniałą opowieść o wierze i niesieniu pomocy.

Spotkanie z  zorganizowane było w ramach obchodów Święta Patronalnego Centrum Pomocowego Caritas im. św. O. Pio w Gdyni.