Uczestnicy projektu „Druga Szansa Gdańska” już niedługo zakończą pracę z coachami i rozpoczną kolejny ważny etap czyli szkolenia zawodowe.

Za nimi bardzo cenne zajęcia i doświadczenie pracy w grupie.  Zmierzyli się z różnorakimi wyzwaniami. Odwiedzili m.in. muzeum Błękitny Baranek, gdzie odświeżyli wiedzę o Gdańsku. Zjedli wspólnie śniadanie w malowniczym miejscu, które uświadomiło grupie, jak nie wiele trzeba, aby sprawić sobie i najbliższym przyjemność. W ramach zajęć teoretycznych Uczestnicy poznali zasady savoir vivre czyli sztuki bycia i obycia. Wiedza zdobyta tamtego dnia pomogła wszystkim w stresującym, ale ważnym dla nich momencie, kiedy to ćwiczyli rozmowy kwalifikacyjne. Mieli okazję sprawdzić swoje możliwości w obliczu trudnych pytań, które mogą pojawić się na tego tupu spotkaniach.  Mamy nadzieję, że Uczestnicy projektu w miejscach swojej przyszłej pracy będą umieli wykorzystać umiejętności negocjacji oraz sztuki rozwiązywania konfliktów, które posiedli podczas wielogodzinnych zajęć. Z kolei w ramach zajęć kulturalnych cała grupa wybrała się do Teatru Wybrzeże, gdzie miała okazje nie tylko obejrzeć spektakl, ale także uczestniczyć w warsztatach teatralnych. Umiejętności zdobyte na tych zajęciach wykorzystali w typowy dla siebie altruistyczny sposób i stworzyli mini przedstawienia dla dzieci ze świetlicy przy ul. Jesionowej.

Zespół pracowników projektu bardzo cieszy się z postępów, jakie widzi u wszystkich  Uczestników i mocno trzyma kciuki za całą grupę, aby każdy optymalnie wykorzystał dobrany indywidualnie kurs zawodowy i zdał sobie sprawę z szansy, przed którą stanął.