Sierpień to miesiąc wakacji, ale nie dla wszystkich. Podopieczni projektu Druga Szansa Gdańska przystąpili do szkoleń zawodowych. Był to dla nich zatem czas intensywnej nauki. Naprawdę wielkie zmiany w swoim życiu zaczął wprowadzać jeden z podopiecznych – Sebastian. Dla niego to był miesiąc pełen decyzji i konsekwentnego dążenia do postawianych celów. Z sukcesem ukończył szkolenie, rozpoczął staż zawodowy, zapisał się do szkoły, aby uzupełnić wykształcenie, zaczął trenować bieganie i podejmował codzienne obowiązki związane z domem, w którym mieszka. Uczestniczki, które są mamami w tym czasie zapisały dzieci do przeszkoli, a to nie lada wyzwanie – wie ten, kto chociaż raz próbował zmierzyć się z tym zadaniem. Pod względem kulturalnym sierpień też był dla nas atrakcyjny, wspólnie bawiliśmy się na karaoke, w Teatrze Wybrzeże, w Muzeum Sybiraków w Nowym Porcie, a także dopingowaliśmy Sebastiana w biegu na 5 km. Kolejny intensywny miesiąc za nami, ale pełni nadziei czekamy na zadania, które jeszcze przed nami.