I wakacje dobiegły końca. Ostatni tydzień tego letniego wypoczynku minął nam bardzo intensywnie.

Byliśmy w Sea Parku gdzie podziwialiśmy pokazy fok, i uchatek – byliśmy pod wrażeniem mądrości i zwinności tych zwierząt. Obejrzeliśmy również makiety morskich stworzeń, morskie głębiny, a nawet „przeżyliśmy atak rekina” – tak atrakcji było co nie miara. Był też czas na szaleństwo na placach zabaw.

W czwartek, na zaproszenie Sióstr Pallotynek spędziliśmy kilka godzin w Centrum Integracji Na Górce. Zwiedziliśmy Ogród Biblijny i Izbę Pamięci. Siostra Blanka Sławińska zapoznała nas z tematyką misji katolickich w Afryce, a przede wszystkim z misjami w Rwandzie, Kongo, czy Kamerunie –  mieliśmy możliwość obejrzenie wielu ciekawych pamiątek. Podczas spotkania był czas na drugie śniadanie, konkursy i dobrą zabawę z instrumentami afrykańskimi, czy w Ogrodzie Biblijnym. Hitem dla nas była zabawa w „przechodzenie przez Morze Czerwone” oraz ognisko z pieczeniem kiełbasek. Bardzo dziękujemy za wspaniałe przyjęcie.

Poza tym byliśmy w konie oraz nie zabrakło czasu na przeróżne zabawy oraz uczczenie urodzin naszych kolegów: Igora i Dawida.

Wakacje zakończyliśmy pod hasłem Rodzinne Warzenko gdyż w sobotę, wraz ze swoimi najbliższymi, spędziliśmy aktywnie czas w Ośrodku Turystycznym w Warzenku. Były kajaki, gry zespołowe, wycieczki rowerowe oraz wspólne ognisko. Czas ten spędzaliśmy bardzo radośnie.

Czyż nie był to wyśmienity pomysł na zakończenie wakacji?

A teraz zaczynamy wrzesień i szkolne zmagania – życzymy wszystkim uczniom i pedagogom dobrego roku szkolnego 2019/2020.

-Kasztany-

Fot. M.P.;K.U.; A.Sz-G

Działalność placówki sfinansowano ze środków Miasta Gdańska

Wyjazd do Warzenka zorganizowany w ramach Projektu „Wypoczywam i bawię się bezpiecznie” współfinansowany przez Wojewodę Pomorskiego.