Ostatni tydzień wakacji minął nam bardzo pracowicie a zarazem rozrywkowo. Pan Roman z Rady Osiedla Gdańsk Orunia zaprosił nas do wzięcia udziału w warsztatach muzycznych w ramach projektu Zrozumieć Sierpień na Orunii. Europejskie Centrum Solidarności w tym roku upamiętniając rocznicę        Sierpnia ’80 organizowało akcje społeczne i działania , mające na celu integrację mieszkańców gdańskich dzielnic.

Przez cztery dni z pomocą p. Jarka konstruowaliśmy, malowaliśmy i poznawaliśmy instrumenty muzyczne: bongorury, bębny, rurofony, dzwoneczki, wiadra-bębny , na których graliśmy. Dni te wyglądały podobnie najpierw szliśmy do Parku Oruńskiego trochę poszaleć był plac zabaw, chowany i wiele innych zabaw, na które mieliśmy ochotę i siłę. Następnie szliśmy na warsztaty, podczas przerwy mogliśmy pobawić się na placu zabaw oraz czekał na nas słodki poczęstunek. Pracowaliśmy ciężko mimo wakacji, ale było warto koncert na koniec był naprawdę udany- a wiemy to stąd bo zostaliśmy bardzo dobrze przyjęci przez widownię, która cierpliwie nas wysłuchała ;-). Na zakończenie  dostaliśmy koszulki i upominki….

W piątek po całym tygodniu ciężkiej pracy mieliśmy niezłą niespodziankę. Ciotki klotki zabrały nas do Loopy’s World zabawy było bez liku w przerwie jedliśmy frytki i później znów się bawiliśmy niestety co dobre szybko się sie kończy i musieliśmy wrócić do domu….

Ale to jeszcze nie koniec…..

W sobotę na zaproszenie Fundacji Świat Wrażliwy wzięliśmy udział w projekcie Zrozumieć Sierpień na Siedlcach. Warsztaty Fair Play przez zabawę nauczyły nas jak się bawić aby było wesoło i zgodnie z zasadami- ciekawe jak nam to wyjdzie w praktyce ;-).  Podstawą były gry zespołowe, zabawa w tunelu nowa dyscyplina sportowa: gąsienica ucieka przed fotografem 😉 był słodki poczęstunek i upominki super notesy na początek roku, torby, koszulki czapki… krótko, ale naprawdę było warto…

Zajęcia wakacyjne są współfinansowane przez Gminę Miasto Gdańsk w ramach projektu „Wakacje z uśmiechem”.

– Kasztany-