W poniedziałek mieliśmy bardzo ciekawy dzień: przyszły do Nas Panie z Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Gdańsku i zrobiły nam zajęcia o tematyce europejskiej. Nauczyliśmy się bardzo dużo o Unii Europejskiej, flagach czy stolicach innych krajów. Na koniec każdy dostał prezenty. To było bardzo miłe.

21.08.12 pojechaliśmy do ZOO w Oliwie . Oglądaliśmy przeróżne zwierzęta, obowiązkowo robiliśmy zdjęcie przy pingwinie. Najwięcej emocji wzbudziły oczywiście małpy. Niektórym najbardziej przypadł do gustu plac zabaw; nie obeszło sie tez bez grania w karty. Wymęczeni pojechaliśmy do domu.

Środa – ten dzień na pewno zapamiętamy na długo. Mieliśmy czas do samodzielnego zagospodarowania. Mogliśmy grać w różne gry planszowe lub karciane, a na posiłek nasza kochana C. Ola zamówiła pizzę – za co jesteśmy Jej bardzo wdzięczni.

W czwartek czyli wczoraj (23.08) wypłynęliśmy tramwajem wodnym na Hel. Wszyscy byli zachwyceni pokazem karmienia fok. Po Fokarium ruszyliśmy na Cypel gdzie z punktu widokowego plażą przeszliśmy prawie pod Latarnię Morską z której był piękny widok na całą panoramę Półwyspu. Przed powrotem mogliśmy poszaleć trochę na plaży. Byliśmy odważni choć pogoda nie była typowo plażowa. Bardzo cieszyliśmy się z tego wyjazdu. Było bardzo ciekawie i zabawnie. Zmęczeni po całej podróży na pewno każdy w domu odpoczywał na swój sposób 😛

Wycieczka nasza na Hel odbyła się dzięki wsparciu Pomorskiego Funduszu Młodzieżowego finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu „Wsparcie instytucji ekonomii społecznej na podstawie doświadczeń polsko-szkockich” realizowanego przez Stowarzyszenie Morena.

-Klaudia-