Co słychać było w kwietniu?

Ten miesiąc rozpoczęliśmy od wielkanocnych przygotowań. Wykonaliśmy zające wielkanocne z patyków i włóczki, malowaliśmy pisanki a następnie tropem wielkanocnych tradycji wzięliśmy udział stukaniu się nimi – zabawy było co niemiara! 🙂  Szukaliśmy czekoladowych jajek, zasialiśmy rzeżuchę i dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek dotyczących wielkanocnych zwyczajów.

Od Fundacji ORCHidea i działającego przy Fundacji Prozdrowotnego Klubu Seniora otrzymaliśmy paczkę niespodziankę a w niej… długopisy, które szybko znalazły w naszej świetlicy nowych właścicieli. Dziękujemy !

Wiosenna pogoda nam dopisywała, więc mogliśmy już zacząć harce na dworze. Flagi i podchody to zdecydowanie nasze Top ulubione gry.
Razem z Świetlica Słoneczne Wzgórze oraz Świetlica Dobra wybraliśmy się do kina na Szkołę Magicznych Zwierząt – gorąco polecamy!

Nie brakowało nam w kwietniu dobrej zabawy, ruchu i odpowiedniej dawki witamin. Pamiętaliśmy o codziennej dawce warzyw i owoców, które szybciutko znikały z naszych stołów. Przygotowywaliśmy kolorowe uśmiechnięte kanapki i wprowadziliśmy do naszych domowych nawyków kilka pozytywnych zmian. 🙂 To dzięki uczestnictwie w programie Żółty Talerz możemy przy okazji zabawy poszerzać swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu i wdrażać ją w życie codzienne. 👏🙂

Reprezentacja Klubu Młodzieżowego wzięła udział w organizacyjnym spotkaniu Gdańskiego Funduszu Młodzieżowego w sprawie dwóch projektów, które realizujemy. O tym opowiemy już wkrótce! 🙂

Jak co roku włączyliśmy się aktywnie w finał akcji “Pola Nadziei Na Pomorzu”. Piękna pogoda, wspaniali wolontariusze, quady, motory, zabytkowe auta i pks oraz ŻONKILOWA PARADA zrobiła na nas ogromne wrażenie. Cieszymy się, że mogliśmy tam być! 🙂

Miesiąc zakończyliśmy spotkaniem z rodzicami, podczas którego m.in. wybraliśmy się do kina na film “Prawdziwe Życie Aniołów”.

Kto ma ochotę bliżej wnikliwiej się tematom przyjrzeć zapraszamy na  nasz profil na Facebooku:

-Kasztany-

Działalność placówki jest finansowana z Miasta Gdańska.