Granat, Kaki, Licz, Mango… i co to jest? – krzyknęły chórem dzieciaki. Te owoce wzbudziły ogromne zainteresowanie, zarówno ich wygląd jak i smak. Granat rozbawił nazwą, liczi swoją „kolczastą” skórką, kaki wyglądem przypominającym trochę pomidor, a trochę papryczkę, natomiast mango kojarzyło się z dziwną gruszką. Wszyscy z dużym zaciekawieniem kosztowali tych egzotycznych owoców i zdecydowanie królem smaku zostało słodziutkie, żółciutkie mango. Dzieci stwierdziły, że to bardzo fajnie próbować zupełnie innych owoców niż te, które znają od dawna.

Zajęcia odbyły się w ramach trwającej akcj „Żółty Talerz” – Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. Jędrzejewska, Więckowska, Krawiec