Podczas zeszłotygodniowych zajęć w ramach programu „Żółty Talerz” w świetlicy w Tuchomiu jako zdrową przekąskę dzieci otrzymały kalarepkę. Okazało się, że wiele z nich nie zna tego warzywa, więc najpierw wyszukaliśmy w internecie informacje na jej temat. Dzieci dowiedziały się, że:  kalarepa należy do tej samej rodziny warzyw, co kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka, że zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne, że jest niskokaloryczna, że przeciwdziała chorobom nowotworowym. Poszukaliśmy także przepisów mówiących o tym, jak można przyrządzić kalarepkę, jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na chrupanie surowego warzywa. Pojedyncze dzieci  zdecydowały się tylko  posmakować nieznanego im warzywa, jednak zdecydowana większość chrupała je z apetytem.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.