Mieszkańcy Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II zostali po raz kolejny zaproszeni do Trąbek Wielkich na obchody IX Dnia Godności Osób Niepełnosprawnych.

Tegoroczne święto było szczególne, ponieważ kończyła się poprzednia i rozpoczynała nowa trzyletnia edycja programu „Samodzielni – Sprawni”. Dotyczy on rehabilitacji społecznej i zawodowej osób z deficytami fizycznymi i umysłowymi – informował ks. Janusz Steć, dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej. W tej edycji do programu dołączyła również Fromborska, z czego ogromnie się cieszymy!

Uroczystość rozpoczęła się nabożeństwem majowym w Parafii Wniebowzięcia NMP. Następnie udaliśmy się na plac pełen niespodzianek i atrakcji.

Część artystyczną rozpoczęła najmłodsza grupa przedszkolaków z Trąbek Wielkich, którzy swoją radością i energią zarazili publiczność. Wystąpiła również młodzież szkolna, która poruszyła i rozbawiła wszystkich biesiadników. Spędzony radośnie czas zagwarantował nam również zespół muzyczny ks. Zygmunta Słomskiego. Przy dźwiękach znanych i lubianych melodii mogliśmy świętować tegoroczne obchody.

Nastroje były wyśmienite, bo jak mogło być inaczej w tak pięknym, słonecznym dniu. Zapach kiełbasek, bigosu, widok chleba ze smalcem i ogórkiem, a także smakowitych ciast, gofrów, naleśników i ogromnej waty cukrowej zachęcał wszystkich od najmłodszych uczestników po najstarszego członka biesiady. Dla odważnych i żądnych przygód osób były przygotowane zabawy plastyczne, sportowe, malowanie twarzy, skakanie na piłkach. Chętnych nie brakowało J

Tak szybko upłynął czas ,że trudno było zachęcić naszych mieszkańców do powrotu. Zadowoleni, radośni i napełnieni optymizmem w sercach wróciliśmy na Fromborską.