Dnia 17.02.2009 w Centrum Caritas im.bł. Matki Teresy z Kalkuty w Krzywym Kole wystąpiła grupa teatralna z Krakowa ze spektaklem pt Lekcja pokory.
Tematyka spektaklu wykorzystywała elementy dramaturgii Karola Wojtyły i utrzymana była w klimacie moralnego niepokoju.
Akcja przedstawienia rozgrywała się w starym krakowskim antykwariacie, prowadzonym przez Leopolda Pascala . Właściciel zakładu reprezentujący świat dawno zapomnianych wartości miał pod swoją opieką młodą praktykantkę. Życie w zakładzie płynęło leniwie aż do chwili, gdy pojawił się pewien klient, który nie dość, że sam był człowiekiem bardzo dziwnym, przyszedł jeszcze z wielce nietypową propozycją. Otóż chciał sprzedać walizkę z cieniem Chrystusa.
Dialog oraz gra aktorów wywoływały u widza niebywale rosnące napięcie i ogromną ciekawość. Towar został sprzedany, ale ani kupujący, ani widzowie nie dowiedzieli się o autentyczności sprzedawanej rzeczy.
Całość przedstawienia została owiana aurą tajemniczości i pozostawiła wiele pytań bez odpowiedzi.
Uczestnicy WTZ i ŚDP oglądali spektakl z ciekawością i skupieniem. Nie było słychać rozmów, ani szemrania.
Było to na pewno niezapomniane spotkanie z teatrem.