Dobrze wiedzieć co jest dobre… a co w ogóle niepotrzebne… Oczywiście mowa o naszej diecie. Wychowankowie naszego Centrum uczestniczyli w zajęciach z dietetykiem. Podczas spotkania mieli okazję usłyszeć wiele nowych wiadomości z zakresu zdrowego żywienia, a także usystematyzować wiedzę już posiadaną. Dzieci i młodzież uczyli się na co zwracać uwagę czytając z opakowań skład produktów i czego unikać. Pani dietetyk przygotowała również degustację zamienników popularnego cukru.  

Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach trwającej akcj „Żółty Talerz” – Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. A. Krawiec