Promocja zdrowia to jeden ze stałych celów realizowanych podczas zajęć w naszym Centrum. W związku z tym, dzień 15 marca ogłosiliśmy „kukurydzianym dniem” i na talerzach z obiadem pojawiła się przystawka w postaci zółciótkiej i słodkiej kukurydzy. Promocja zdrowia i dożywianie wychowanków jest prowadzone dzięki Akcji „Żółty Talerz”.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. A. Krawiec, Mafalda