„Jestem mała kalarepka, 4 kilo ważę
I do Twego talerzyka bez pytania włażę” 

Taką rymowanką uczczono kalarepkę w jej dniu. „Dzień Kalarepy” w Centrum Frassati okazał się być bardzo twórczy. Dzieci i młodzież nie przyzwyczajeni do bliskich spotkań z tym warzywem, dowiedzieli się, że nie rośnie ono na drzewie, jak to niektórzy sądzili, ale wyrasta z ziemi, i że młode liście kalarepy też są jadalne i bardzo odżywcze. Nawet konsumpcja tego warzywa nie okazała się straszna – dzieci z chęcią sięgały po zdrowe „kalarepowe frytki i chipsy”. Wychowankowie mogą korzystać ze zdrowych posiłków i przekąsek m. in. dzięki programowi „Żółty Talerz”. 

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. S. Hebel, K. Więckowska, A. Krawiec