Europejski Dzień Seniora przypadający na 20 października, uświetniła nam Szkoła Podstawowa nr 9 z Sopotu. Wystąpili z przedstawieniem „Awantura w Przechwałkowie” na podstawie wiersza Igora Sikiryckiego. Jest to opowieść o mieszkańcach Przechwałkowa, którzy nie mogli się pogodzić, kto z nich wykonuje najważniejszą pracę. Ich kłótnie zburzyły zgodę w miasteczku i doprowadziły do chaosu, dopiero mądry władca zarządza ogólną zgodę i do miasteczka wraca radość i porządek. Przedstawienie ciekawe, pełne humoru, dało nam do myślenia, czy warto się spierać i jakie korzyści można odnieść, gdy się w ogóle nie ma racji, a spór na zasadzie, co było pierwsze „jajko czy kura”? Nie ma sensu. Bo bardziej rozsądna jest rzeczowa, szczera rozmowa.

Dziękujemy nauczycielom i uczniom za tą mądrą bajkę, z zaskakującą puentą, która bawi i uczy jednocześnie, za piękną scenografię i stroje oraz efekty dźwiękowe, były to dla nas mile spędzone chwile.