Availability Availability Availability
  • A A A
  • A

Adres

ul. Trakt Św. Wojciecha 373A
80-007 Gdańsk

Kontakt

tel. +48 533 352 386
e-mail: magazyn@caritas.gda.pl
e-mail: pplenzler@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna

Piotr Plenzler

Caritas Archidiecezji Gdańskiej OPP realizuje inwestycję „Budowa budynku spiżarni Caritas wraz z zagospodarowaniem terenu” na nieruchomości przy Trakcie Św. Wojciecha w Gdańsku, działka nr 26/6, obręb 310.

Inwestycja jest współfinansowana ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu pn. „Magazyn Spiżarni Caritas Archidiecezji Gdańskiej” (ETAP I) oraz ze środków MRiRW w ramach „Programu odbudowy i zwiększenia odporności sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich ze środków KPO” w zakresie projektu pt. „Budowa magazynu Spiżarni Caritas – etap II”. (ETAP II)

Projekt jest realizowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zgodnie z Umową w ramach projektu pt. „Magazyn Spiżarni Caritas Archidiecezji Gdańskiej” (umowa nr 156/2023/Wn11/OZ-PO-go/D.) (ETAP I)

 

 

 

Projekt pt. „Budowa magazynu Spiżarni Caritas – etap II” jest realizowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności, część A1.4.1. „Wsparcie organizacji zajmujących się redystrybucją żywności na cele społeczne”, koordynowana przez MRiRW w ramach „Programu odbudowy i zwiększenia odporności sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich ze środków KPO” (Umowa nr 00025-84030-OR1100002/23) (ETAP II)

Budynek magazynu stanowi centrum dystrybucyjne Caritas w zakresie przyjmowania, segregacji i dalszej dystrybucji produktów pakowanych. Budynek składa się z dwóch zasadniczych części. Od frontu znajdują się pomieszczenia biurowe i socjalne dla pracowników obsługujących magazyn. Pokoje biurowe i szatnia są bezpośrednio połączone z halą magazynową.

Hala składowa jest magazynem wysokiego składowania z wydzieleniem pięciu przestrzeni magazynowych i przestrzeni operacyjnej na potrzeby segregacji i czynności magazynowych, związanych z przyjęciem i wydaniem towaru magazynowego. W części magazynowej znajdują się dwa pomieszczenia chłodniczo-mroźnicze oraz duża hala do magazynowania produktów nie wymagających niskich temperatur.

Łączna kubatura budynku wynosi 10 350 m3. Całkowita powierzchnia budynku to 1327,68 m2,  z czego powierzchnia składowa to 1105,76 m2.

Rysunek 1. Projekt magazynu spiżarni Caritas

Źródło: Projekt budowlany

Działania jakie będą realizowane w magazynie i dzięki magazynowi:

  • pozyskiwanie, magazynowanie i dystrybucja niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych,
  • segregowanie i przetwarzanie artykułów żywnościowych celem przedłużenia okresu przydatności do spożycia,
  • przedłużenie terminu przydatności żywności do spożycia poprzez chłodzenie i mrożenie,
  • optymalizacja pracy magazynów przyjmujących żywność poprzez zakup sprzętu komputerowego, oprogramowania i wózka widłowego,
  • wzrost liczby osób objętych wsparciem żywnościowym dzięki zwiększeniu zakresu współpracy z supermarketami spożywczymi,
  • sprawniejsze rozdysponowywanie żywności do osób potrzebujących – bezdomnych, starszych i samotnych, niepełnosprawnych i chorych oraz ubogich lub znajdujących się w innej trudnej sytuacji życiowej.

Głównym skutkiem wybudowania i funkcjonowania magazynu do przechowywania żywności przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej będzie zapobieganie powstawianiu odpadów generowanych przez supermarkety spożywcze. Osiągnięte to zostanie poprzez zwiększenie ilości odbieranych produktów i lepszą ich redystrybucję do osób potrzebujących.

Skip to content