W czwartek, 19 listopada wyruszyliśmy na Jesionowej w kolejną podróż kulinarną, tym razem do Włoch. Szefowa kuchni – Ania z ŻukowoCity, niestety nie mogła z nami gotować, przygotowała jednak dla nas menu: spaghetti i deser mascarpone. Hasło przewodnie naszego gotowania brzmiało eksperymenty kulinarne 🙂 Rozpoczęliśmy od zabawy w poszukiwaczy skarbów, które polegało na odnalezieniu miksera, misek i innych przyborów kuchennych, a także produktów, których nam zabrakło. Kiedy wszystko było gotowe zabraliśmy się do pracy – smażenia, gotowania, miksowania. Śmiechu było przy tym wiele: był pomysł na użycie serka wiejskiego w zastępstwie serka mascarpone i galaretki jako przyprawy do sosu spaghetti (obyło się jednak bez aż tak ryzykownych eksperymentów), był przypalony garnek (uprzedzano nas wcześniej, że ta kuchenka i ten garnek takie już są), była rakotwórcza woda jabłkowa (uznaliśmy, że pół kubeczka nam nie zaszkodzi). Eksperymenty kulinarne zakończyły się powodzeniem, zarówno spaghetti jak i deser były pyszne 🙂 Było nas mało, nie było Włochów, ale jednogłośnie uznaliśmy, że był to miło spędzony czas i wszyscy czekamy na kolejną kulinarną wyprawę.

Wolontariuszka Kasia