W tym tygodniu rozpoczęliśmy drugi etap naszego projektu „Świetlicowe eko trendy”. W dwóch świetlicach odbyły się warsztaty ekologiczne przygotowane przez wolontariuszy. Celem prowadzonych zajęć jest zwrócenie uwagi dzieci na zachodzące zmiany klimatu oraz potrzebę redukcji zużycia plastiku. Za nami dwa pierwsze dni warsztatów w Młodzieżowej Placówce Wychowawczej w Sopocie oraz w Centrum Wsparcia dla dzieci i młodzieży we Wrzeszczu. Podczas spotkań wolontariusze razem z dziećmi rozmawiali o zagrożeniach, jakie stwarza plastik. Dzieci badały statystyki zmian klimatycznych w ciągu ostatnich kilku lat, a także wpływ plastiku na zwierzęta. W trakcie prezentacji i quizu uczestnicy dowiedzieli się, że na naszej planecie co sekundę produkuje się 10 ton plastiku. W ramach warsztatów każdy mógł też samodzielnie ozdobić bawełnianą torbę  na zakupy. Dodatkowo uczestnicy otrzymali ekoworeczki uszyte przez wolontariuszy, które mają im służyć do pakowania np. warzyw i owoców – zamiast używania foliowych torebek. Teraz przed nimi wyzwanie – komu uda się najefektywniej wykorzystać woreczki i torby ekologiczne w najbliższy dniach – ograniczając tym samym zużycie plastiku. Na zwycięzców czeka nagroda 🙂

Realizowany projekt jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.