„Nie miłujemy słowem, ale czynem”

Te słowa Apostoła Jana wyrażają przekaz miłości jakim powinniśmy się kierować wobec ubogich. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy łaska Boga, Jego miłość miłosierną, przyjmujemy, na ile jest to tylko możliwe, w naszym sercu tak, że porusza ona naszą wolę oraz uczucia, kierując je w stronę zarówno Boga samego, jak i bliźniego. Dzień ten ma nas uczulić na ubogich, często ukrytych, samotnych, nieznanych.

W ten sposób miłość może dotrzeć i poruszyć nasze życie, wzniecając współczucie oraz angażując nas w dzieła miłosierdzia przeznaczone dla bliźnich, którzy znajdują się w potrzebie.

Centrum Pomocowe Caritas im. Jana Pawła II w Gdańsku zaangażował się w przygotowanie tego dnia, jako momentu przyjacielskiego spotkania, przeżywając ten czas wspólnie z Mieszkańcami i osobami potrzebującymi, a umilając go przedstawieniem pt. „Miłość jesieni życia”. Przedstawienie przygotowała Pani Anna Brych oraz Marlena Niesiołowska-Pisarczyk wraz z mieszkańcami Panią Marią Poćwiardowską, Jadwigą Matczak, Elżbietą Hoppe, Aleksandrą Żynda, oraz Ryszardem Galczewskim.

Piękno starości zebraliśmy w bukiecie poezji, jako jawiący się synonim szczęścia i radości, ale także samotności i pustki. Bo pory życia są jak pory roku, każda ma swoje uroki.

Ten drobny gest niech będzie tylko początkiem pamięci wobec biednych i potrzebujących. Niech każdy z nas pomyśli o tym, w jaki sposób może pomóc konkretnemu człowiekowi, czasem potrzeba niewiele.

Tekst: Marlena Niesiołowska – Pisarczyk

Zdjęcia wykonała: Monika Szczukiewicz