Pomarańcze nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe! Wiedzą o tym nawet maluchy. Obchodząc „Dzień Pomarańczy” wychowankowie Centrum Frassati mieli okazję przypomnieć sobie o tym naturalnym źródle witaminy C i kosztować jego słodyczy. 

Dzieci z najmłodszej grupy wykonały na zajęciach plastycznych piękne pomarańcze, które przyozdobiły salę, a starsi zajęli się ozdabianiem pomarańczy przy pomocy goździków. Tego dnia w placówce było naprawdę pomarańczowo i pachnąco. 

Zajęcia odbyły się w ramach trwającej akcj „Żółty Talerz” – Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. Poznańska, Więckowska, Krawiec