W myśl starego angielskiego porzekadła: „An apple a day keeps the doctor away” wychowankowie Centrum Frassati uczcili ten zdrowy owoc organizując „Dzien Jabłka”. Dzieci chętnie kosztowały smacznych jabłek i dowiadywały się o różnym ich zastosowaniu oraz zdrowotnych właściwościach. Zajęcia przeprowadzono w ramach akcji: „Żółty Talerz”, jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

Nasze „maluchy” wykonały w tym dniu piękne jabłka, techniką wydzieranki. Starsze dzieci podjęły się prac plastycznych 3D. Jednak najwięcej emocji dostarczył dzieciom konkurs na jedzenie jabłek bez użycia rąk. 

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie
Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.