Nasz udział w promocji polskiej kultury. Jesteśmy wesołą gromadką. Dopisują nam dobre humory, bo spędzony wspólnie czas daje nam dużo radości. Ostatnio byliśmy na ekstra koncercie. Nie był to koncert muzyki rapowej, ani rockandrollowej, ani nawet disco polo. Wybraliśmy się na Koncert Chopinowski. Wysłuchaliśmy nielicznych z wielu utworów Fryderyka Chopina. Grały je dzieci ze Szkoły Muzycznej im. Ignacego Paderewskiego w Kartuzach, wśród których znalazł się też nasz kolega. Mieliśmy okazję dowiedzieć się kim był ten, jak się okazuje, wielki Polak, znakomity kompozytor i pianista. Choć swoje dorosłe życie spędził na obczyźnie, to bardzo kochał nasz kraj. Nawet pomagał innym uchodźcom, bo czasy w Polsce były wtedy smutne. Był geniuszem, który oprócz mazurków i walców napisał wiele innych utworów.  Mamy nadzieję, że życie Chopina będzie nam przypominało, że kochać Polskę i ludzi można zawsze. Świetlica „Stokrotka” w Borkowie