Kolejnym Państwem odwiedzanym przez Nas w cyklu spotkań w ramach prezentacji multimedialnej Regionalnego  Ośrodka Debaty Międzynarodowej była Finlandia. Jest to Państwo położone w Europie Północnej powstałe w odłączeniu od Rosji w 1917 roku. Od tej daty liczy się Niepodległość Państwa, a 6 grudnia uważany jest jako dzień Święta Narodowego. Finlandia jest członkiem Unii Europejskiej. Jej terytorium wyznacza granica od zachodu ze Szwecją,  od północy z Norwegią i od wschodu z Rosją. Finlandia ma ponadto dostęp do Morza Bałtyckiego.Terytorium Finlandii to powierzchnia 304 473 km2 i większość powierzchni kraju stanowią niziny. Uważana jest za krainę 55 tysięcy jezior, które zajmują 18,8 tyś km2. Bardzo licznie występują bagna i torfowiska. Od Koła Podbiegunowego rozciąga się Laponia Fińska. Stolicą Finlandii są Helsinki. Kraj ten jest bardzo słabo zaludniony jego ludność to 5 350 156 obywateli. Co stawia Finlandię na 113 miejscu na świecie pod względem zaludnienia. Powodem tak słabego zaludnienia jest surowy klimat, który wynika  z  położenia blisko Koła Podbiegunowego.  Polonia w tym kraju stanowi zaledwie 3000 osób, przeważnie są to lekarze i inżynierowie. Finlandia nazywana jest też „Fińską Dziewicą” z uwagi na kształt jaki zajmuje na mapie. Język Fiński jest jednym z najtrudniejszych języków na świecie i jest też językiem urzędowy tego kraju. Flaga Finlandii jest to niebieski krzyż na białym tle, który symbolizuje kolor jezior (niebieski) oraz śniegu (biały). Godło Finlandii to Lew koloru żółtego z mieczem i 9 różyczek, które symbolizują Landy Finlandii. Godło jest symbolem męstwa i odwagi. Ludność Fińska jest bardzo skryta i nieśmiała do tego stopnia, że dużym nietaktem jest podawanie ręki na przywitanie. Kuchnia Finlandii obfituje w ryby oraz mięso wołowe, które spożywa się głównie na zachodzie Kraju. Na wschodzie natomiast dominują grzyby i warzywa. Prawie do każdego posiłku pije się mleko i maślankę. Narodową potrawą są pierogi Karelskie, jest to rodzaj płaskiego otwartego pieroga z puree ziemniaczanym. Kolejną fińską potrawą jest Karjalanpaisti – to rodzaj gulaszu z renifera w marynacie z alkoholu. Finowie zajadają się również serem kozim lub reniferowym, który podaje się z dżemem malinowym. (tzw. skrzypiący ser). Natomiast Pulle – to słodki chleb, bułka lub rogal z kardamonem i rodzynkami. Rovaniemi to miejsce w Finlandii gdzie zamieszkuje Św. Mikołaj. Pisane przez dzieci listy przed każdymi Świętami Bożego Narodzenia trafiają właśnie tam. Według legendy to z tego miejsca wyrusza Św. Mikołaj saniami zaprzężonymi w renifer…aby w noc Wigilijną dotrzeć z prezentem do każdego dziecka na Świecie. Finlandia jest też krajem, w którym można zaobserwować piękne zjawisko świetlne pomiędzy równonocą wiosenną oraz jesienną zwane „Zorzą Polarną”. Zjawisko to można podziwiać pomiędzy godziną 18.00 a 1.00 w nocy. Zapraszamy serdecznie na kolejną z części prezentowanych krajów, tym razem opisywanym krajem będą Węgry- 18 grudnia o godz. 14:00 w Jadalni naszego Centrum.